elektriciteit leggen

Elektriciteit leggen

Elektriciteit vormt als het ware het zenuwstelsel van iedere woning. Wil je bij een renovatie de elektriciteit in je huis zelf aanleggen? Of wil je zelf een nieuw stopcontact in de garage plaatsen? Of wil je weten hoe je het leggen van een kabel aan moet pakken? Op deze pagina vind je een goed te volgen stappenplan voor het zelf plaatsen van elektra in huis. Je past het stappenplan toe in zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Klus je liever niet zelf?

Zie je het niet zitten om zelf elektra te plaatsen? Schakel dan voor elektriciteitswerken een ervaren elektricien in. Dan ben je ook verzekerd van een goed werkende en veilige elektrische installatie. Vraag vandaag nog gratis offertes aan. Door meerdere offertes te vergelijken, bespaar je tot 40% op de totaalprijs!Zelf elektriciteit leggen: stappenplan

Zelf aanleggen van elektra bij een renovatie of nieuwbouw hoeft niet moeilijk te zijn. Als je handig bent, is best veel zelf te doen. Zo bespaar je op de kosten van een elektricien. Op deze pagina vind je een overzichtelijk stappenplan voor het zelf aanleggen van elektra, door het plaatsen van een kabel of stopcontact.

Hoe elektriciteit leggen met het stappenplan?

Wist je dat je altijd begint met het maken van een elektriciteitsschema? Ook lees je hoe je het uitslijpen en uithakken van de ruimtes voor het plaatsen van de kabels en stopcontacten handig aanpakt. Benieuwd naar de rest van de stappen? Lees snel verder voor het uitgebreide stappenplan.

zelf elektriciteit leggen

Elektriciteitsplan opstellen

Wil je zelf elektriciteit aanleggen in je garage? Maak voor het plaatsen altijd een elektriciteitsplan. Waar wil je de verlichtingspunten en schakelaars? Meestal denken mensen dat dit bij kleine en gemakkelijke klussen niet nodig is. Toch worden er zonder een plan toch vaak fouten gemaakt omdat er vaak een pauze of een dag zit tussen de werkzaamheden.

Waarom is een elektriciteitsschema nog meer belangrijk?

Niet alleen is het verstandig om een plan op te stellen bij het leggen van elektriciteit, het is in België ook verplicht. Na het aanleggen van het systeem moet je deze laten keuren. Je bent verplicht het plan te laten zien bij de keuring.


Heb je hulp nodig bij het plaatsen van elektra?

Vraag offertes aan en vind gemakkelijk een betaalbare professional!

Gratis offertes aanvragen


1. Aftekenen

Met het plan als leidraad teken je vervolgens de sleuven en inbouwdozen af. De sleuven zijn ervoor om bedrading weg te werken. In de inbouwdozen komen de schakelaars en stopcontacten. Teken af met wasco of alcoholstift, zodat het aftekenen goed zichtbaar blijft.

Waar houd je rekening mee met nieuwe elektriciteit leggen?

Met de inbouwdozen moet je rekening houden met de uiteindelijke hoogte van je afgewerkte vloer. Een inbouwdoos voor schakelaars plaats je op 110 cm hoogte en voor stopcontacten op een hoogte van 25 centimeter. Een inbouwdoos is ongeveer 8×8 centimeter.

Sleuven plaats je altijd verticaal, nooit horizontaal! Dan weet je achteraf ook goed waar de kabels lopen. Teken van de inbouwdoos loodrecht naar beneden, of bij de centraaldoos van sommige schakelaars recht omhoog. Een sleuf is twee vingers breed, maar houd bij het slijpen extra ruimte over waar veel kabels samenkomen.

2. Uitslijpen en uithakken

Het voorbereidend werk is klaar, je kunt nu beginnen met het echte werk. Dat begint met het uitslijpen en uithakken van de sleuven en inbouwdoosjes. Bij het uitslijpen en uithakken zijn een mondmasker en veiligheidsbril noodzakelijk. Maar ook gehoorbescherming is bij het slijpen geen overbodige luxe.

Welke gereedschappen heb je nodig?

De gemiddelde doe-het-zelver kan goed uit de voeten met een slijpschijf. De kwaliteit van het blad is hierbij belangrijk. Dubbele schijven zijn voor uitslijpen en uithakken minder geschikt. Ze blokkeren door het steenpuin en je kunt er ook geen ruimte voor een inbouwdoos of centraaldoos mee uitslijpen. Gebruik na het uithakken een stofzuiger om alles weer stofvrij te maken.

3. Inbouwdoosjes plaatsen en inmetselen

Na het uitslijpen en uithakken zit het vuilste werk er alweer op. Nu is het tijd voor het inmetselen van iedere inbouwdoos. Klik het gewenste aantal bakjes in elkaar en duw de voorziene openingen van de inbouwdoos eruit. Daar komt later de kabel naar de inbouwdoos doorheen.

Hoe gaat het inmetselen?

Maak voor het inmetselen eerst een kuip specie klaar en bevochtig het oppervlak met een plantenspuit. Een borstel met een emmer water werkt ook goed. Smeer bij het inmetselen de mortel af tegen de linker- en rechterzijkant van de uitgeslepen ruimte. Plaats het bakje en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Pas op dat je de bekabelingopeningen niet dichtmaakt, anders moet je achteraf weer kappen.

elektriciteit leggen kabels

4. Elektriciteit leggen: de kabels

Na het inmetselen van de bakjes is het tijd voor het plaatsen van de bekabeling. Het is handig om deze stap met twee personen uit te voeren. Je koopt elektriciteitskabels op een rol. Eén persoon geeft de draad aan en de andere persoon voert de werkzaamheden uit. De bekabeling heeft anders de neiging om steeds weer terug op te rollen.

Hoe elektriciteit leggen?

Gebruik preflex buizen, deze werken zeer handig en snel. Start met het plaatsen van de elektriciteit aan de zekeringskast. Als de leidingen op de goede plek liggen, strijk je iedere sleuf af met specie. Het oppervlak mag gerust oneffen zijn, dan hecht pleisterwerk beter.

5. Alles klaarmaken voor de plakwerken

Waarschijnlijk zijn de muren niet meer helemaal glad en strak na het inmetselen van de kabels en doosjes. Dat is geen probleem, bezettingswerken hechten beter op een ruw oppervlakte. Voordat je met pleisteren kunt beginnen, moet je de juiste voorbereidingen treffen.

Wat doe je voor het stucen?

Begin met het afplakken van de vloer met stucloper. Maak daarna de muren schoon en stofvrij en breng met een blokkwast voorstrijk aan. Daarna kunt de pleisterlaag plaatsen. Dit is een specialistisch karwei en zonder ervaring is het lastig om een gladde muur zonder oneffenheden te krijgen. Met een expert ben je verzekerd van een strak resultaat!


Video: elektriciteit zelf plaatsen


Elektriciteit aansluiten

Bij het leggen van elektriciteit is het altijd belangrijk om spanningsloos te werken. Test altijd met een 2-polige spanningstester of de spanning er daadwerkelijk af is. Houd met het aansluiten van de kabels rekening met het feit dat bedrading van twee groepen nooit door één buis mag gaan.
Wil je zeker zijn van een veilige installatie?

Laat dan het leggen van de elektriciteit op de elektriciteitskast over aan een professional. Veel doe-het-zelvers hebben niet genoeg ervaring of de juiste kennis voor het aansluiten van elektriciteit in de elektriciteitskast. Daarom eist je verzekering in sommige gevallen ook dat de elektriciteitswerken door professional worden uitgevoerd. Een vakman weet precies hoeveel groepen je nodig hebt en hoe de aarding en differentieelschakelaar goed aan worden gesloten. Een vakman zorgt ervoor dat je je elektrische installatie met een veilige aarding in gebruik neemt.

Elektriciteit zelf leggen of toch elektricien inhuren?

Ben je zelf een beetje handig? Heb je ervaring met het aanleggen van elektriciteit en het plaatsen van stopcontacten? Dan heb je aan het stappenplan genoeg om de stroom in je huis zelf te plaatsen. Bedenk wel dat het plaatsen van elektriciteit gevaarlijk kan zijn, als je de werkzaamheden niet goed uitvoert.
Wat zijn de voordelen van een elektricien?

In België ben je verplicht na het plaatsen van een nieuw elektriciteitssysteem deze te laten keuren. Met een elektricien weet je zeker dat de keuring geen probleem zal vormen. Bovendien voorziet een elektrieker je van de benodigde documenten. Door een elektricien in te schakelen voor het aanleggen weet je zeker dat je een goed werkend en veilig systeem heeft.


Zie je zelf nieuwe elektriciteit leggen niet zitten?

Vind gemakkelijk een betaalbare vakman door offertes aan te vragen!


Prijs elektriciteit laten leggen

Wil je weten wat het kost om een elektricien in te schakelen voor het aanleggen van elektriciteit in jouw huis of een gedeelte daarvan? In de volgende prijstabel vind je gemiddelde richtprijzen. Omdat de prijzen afhankelijk zijn van verschillende factoren is het lastig om exacte kosten te geven.

Wat zijn de kosten van nieuwe elektriciteit leggen?

In de prijstabel zie je dat het aanleggen van stroom in een compleet huis tussen €1.550,- en €2.000,- kost, afhankelijk van het aantal stopcontacten en lichtpunten dat je wilt. Wil je alleen de elektriciteit in de badkamer vernieuwen? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €840,-. In de volgende prijstabel vind je meer gemiddelde prijzen.

Prijstabel: Wat kost elektriciteit leggen?

Elektriciteit leggen in: Gemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btw)* Omschrijving
Complete woning €1.550,- tot €2.000,- Aanleggen van elektriciteit in complete woning. Inclusief stopcontacten aanleggen, vervangen meterkast, aansluiten aardlekschakelaar.
Veranda €970,- Schakelaars in woning en aansluiting voor zware apparatuur: bijvoorbeeld voor buitenkeuken.
Keuken/washok/badkamer €840,- Verlichting en zwaardere apparatuur op krachtstroom.
Woonkamer €565,- Verlichting en thermostaat.
Tuinhuis €460,- Elektriciteit buiten de woning.

*Let op: dit is een gemiddeld uurtarief. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Elektriciteit leggen: elektriciteitskeuring

Wist je dat in België een elektriciteitskeuring verplicht is bij de ingebruikneming van een nieuwe elektrische installatie? Maar ook bij een wijziging of uitbreiding is een keuring verplicht, ook voor je verzekering. Dat is ook niet voor niets als je bedenkt dat 1 op de 3 branden ontstaat door elektrische mankementen. De keuring waarborgt de veiligheid van de installatie na het nieuwe elektriciteit leggen. Bij de keuring moet je de volgende documenten laten zien: een ééndraadsschema, een situatieschema en de EAN-code.

Wil je meer informatie over de elektriciteitskeuring?

Op vlaanderen.be lees je precies wanneer een keuring verplicht is. Ook vind je hier een lijst van erkende controleorganismen die de keuring mogen uitvoeren.

elektriciteit aanleggen

Besparen op elektriciteit leggen? Vergelijk offertes

Wil je ook nieuwe elektriciteit leggen in je huis? Zie je het aanleggen van de kabels stopcontacten zelf niet zitten? Schakel dan een vakman in om je elektra professioneel te laten plaatsen. Via de offertepagina vraag je gemakkelijk meerdere offertes aan. Vergelijk de prijsopgaven en vind snel de elektricien met de laagste prijs. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan!