elektriciteit vernieuwen

Elektriciteit vernieuwen

Flikkeren je lampen vaak of heb je regelmatig last van kortsluiting? Is de elektra in je woning verouderd en aan een renovatie toe? Dan laat je best je elektrische installatie vernieuwen. Met nieuwe bedrading of het compleet renoveren van de elektra maak je weer veilig gebruik van je elektrische installatie. In de meeste gevallen komt dan ook de zekeringkast aan de beurt.

Hoe gaat het vernieuwen van elektriciteit in zijn werk?

Op deze pagina lees je alles over de elektriciteitswerken die horen bij het renoveren van de elektra in je woning. Schakel hiervoor altijd een ervaren professional in. Kies slim en vraag meerdere offertes aan. Door te vergelijken bespaar je tot 40% op de prijs!Wanneer elektriciteit vernieuwen?

De elektrische installatie is als het zenuwstelsel van een woning. We gebruiken elektriciteit niet alleen bij de verwarming en verlichting, maar ook voor veel apparaten, zoals domotica. Hoewel een elektrische installatie lang meegaat, is de levensduur niet oneindig. Naast dat een verouderde installatie niet goed werkt, kan dit ook gevaarlijk zijn. Verklein de kans op een woningbrand door onder meer de oude bedrading op tijd te renoveren. Vaak wordt de elektriciteit bij de verbouwing van een woning meegenomen. De meeste mensen laten om de volgende redenen hun elektrische installatie vernieuwen:

  • Regelmatig doorslaande stoppen
  • Dimmende of flikkerende lampen
  • Aluminium bedrading
  • Schakelaars die kleine schokjes geven

elektriciteit vernieuwen werkwijze

Elektriciteit vernieuwen: hoe gaat men te werk?

Wil je de oude elektriciteit vernieuwen in je keuken? Doe het zelf, of schakel bij een renovatie een vakman in. Een goede elektricien kijkt verder dan de bedrading en controleert ook de elektriciteitskast en de aardlekschakelaar. Bij het vernieuwen legt de elektrieker zo nodig nieuwe bedrading aan of vervangt hij onderdelen in de zekeringkast.
Wat doet een elektrieker?

Het slijpen van sleuven voor bekabeling van elektra is geen probleem voor een elektrieker. Na het slijpen werkt hij de muur weer netjes af zodat deze klaar is voor stucwerk. Ook elektriciteit vernieuwen zonder de vloer uit te breken is mogelijk. Met de gehele renovatie, inclusief slijpen en onderdelen vervangen, is de vakman ongeveer een week bezig.

Hoeveel kost elektriciteit vernieuwen?

Wil je je huis bij een verbouwing voorzien van elektriciteit of wil je de elektra vernieuwen? Dan is het goed om te weten hoe het kostenplaatje voor nieuwe elektra eruitziet. Het vernieuwen of aanleggen van elektriciteit is geen eenvoudige opgave en de prijs is afhankelijk van de grootte van je woonhuis. Hoeveel lichtpunten wil je bijvoorbeeld? En hoeveel ruimtes moeten van elektriciteit worden voorzien?

Wat kost het vernieuwen van de elektriciteit?

Voor de elektra van een compleet woonhuis moet je uitgaan van een gemiddelde prijs van €3.700,-. De arbeid vormt het grootste deel van de kostprijs. Houd voor het uurloon van een elektricien rekening met een kostprijs tussen €20,- en €50,-, afhankelijk van de ervaring die de vakman heeft. Hier lees je meer over de prijs van een elektricien.


Besparen op de kosten voor het vernieuwen van elektriciteit?

Vind gemakkelijk een betaalbare vakman door offertes te vergelijken.


Wat zijn beschikbare premies?

Wil je de elektriciteit in je woonhuis vernieuwen? Dan hoef je vaak niet alles zelf te betalen. De Vlaamse overheid geeft verschillende premies uit. Ga je de elektrische installatie gedeeltelijk of geheel vernieuwen en is je woning minstens 30 jaar oud? Dan kom je in aanmerking voor de renovatiepremie. De verbeteringspremie is voor woningen ouder dan 25 jaar. Daarnaast geven sommige gemeenten of provincies ook subsidie op het vernieuwen of aanleggen van elektriciteit.

Wil je meer weten?

Kijk dan op vlaanderen.be voor meer informatie over de verschillende premies en de voorwaarden waar je project aan moet voldoen.

Zekeringkast vernieuwen

De zekeringkast is de plaats waar de elektrische stroom verdeeld wordt over verschillende groepen in je woonhuis. Je begrijpt vast dat het aansluiten van de elektriciteitskast een specialistische klus is, die vanwege de veiligheid best door een professional uitgevoerd wordt.

Zijn de onderdelen van je zekeringkast verouderd? Moet je af en toe nog stoppen vervangen bij kortsluiting? Dan is het omwille van de veiligheid verstandig om te kijken naar de mogelijkheden voor het renoveren van de elektra in je zekeringkast. Een groep bijplaatsen, het renoveren en leggen van de bekabeling of het aansluiten van een nieuwe aardlekschakelaar: het zijn allemaal werkzaamheden die een elektrieker vakkundig voor je uitvoert.

elektriciteit vernieuwen bedrading

Oude elektrische bedrading vervangen

Flikkeren de lampen in je woonhuis? Of voel je een kleine schok als je een schakelaar gebruikt? Dit zijn allemaal tekenen dat de elektrische bedradingen aan een renovatie toe zijn. Is je woonhuis meer dan 40 jaar oud? Vroeger gebruikte men aluminium bedrading voor elektra. Tegenwoordig wordt dit materiaal als onveilig beschouwd.

Welke signalen zijn er nog meer?

Vooral het isolatiemateriaal om de draden is na verloop van tijd gevoelig voor slijtage en beschadigingen. Ruik je een brandlucht in een kamer? Dan is het tijd om de elektra daar te vervangen. Ook als je stoppen regelmatig doorslaan, vernieuw je best de oude bedrading.

Stopcontacten en lichtpunten vernieuwen

Werkt een van je wandcontactdozen niet meer? Of zitten er nog ongeaarde wandcontactdozen in je woning? Ongeaarde stopcontacten zijn prima voor apparaten waarbij het risico op kortsluiting minimaal is, zoals lampen en opladers. Een waterkoker en koffiezetapparaat hebben een hoger risico op kortsluiting. In de keuken heb je dus geaarde wandcontactdozen nodig. Pak direct alle wandcontactdozen aan, dan betaal je minder per wandcontactdoos.

Werkt een van je lampen niet meer? Als het verwisselen van de lamp niet helpt, is een renovatie nodig van de elektra in het lichtpunt. Met nieuwe bekabeling of een dimschakelaar zorgt een elektrieker er snel voor dat je verlichting goed werkt. Het slijpen van sleuven voert een vakman ook voor je uit.

Keuring elektriciteit

Heb je een huis gekocht met een afgekeurde elektrische installatie? Of wil je je huis verkopen en is je woonhuis gebouwd voor 1 oktober 1981? Dan is een keuring of herkeuring van je elektra nodig. In België wordt 1 op de 3 branden veroorzaakt door elektrische mankementen. Omwille van de veiligheid is daarom de keurig, of een herkeuring, verplicht.
Wil je meer weten of de keuring of herkeuring?

Kijk op vlaanderen.be voor meer informatie over de keuring en herkeuring en wanneer je die moet laten uitvoeren. Ook vind je een lijst met erkende controleorganismen die de keuring of herkeuring mogen uitvoeren.

elektriciteit renovatie

Zelf elektriciteit vernieuwen of uitbesteden?

Heb je ervaring met het renoveren van elektra of domotica? Of ben je zelf behoorlijk handig? Dan is het mogelijk om bij een renovatie zelf de elektra te vervangen. Bedenk wel dat het leggen van elektriciteit gevaarlijk kan zijn, als je de werkzaamheden niet goed uitvoert.

Waarom een professional inschakelen?

In België is een keuring of herkeuring verplicht na het renoveren van de elektra. Met een elektricien weet je zeker dat de keuring of herkeuring na de renovatie geen probleem vormt. Wil je elektriciteit vernieuwen zonder slijpen? Met een vakman ben je verzekerd van een vakkundig en veilig resultaat.

Besparen op elektriciteit vernieuwen? Vergelijk offertes!

Ben je bezig met een renovatie en wil je ook de elektra in je woning aanpakken? Is de bekabeling van je elektriciteit verouderd? Of heb je een negatief keuringsrapport gekregen? Dan schakel je best een vakkundig elektrieker in voor de benodigde elektriciteitswerken. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan via de offertepagina. Door de offertes te vergelijken, bespaar je tot 40% op de prijs!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan!